Hoe plan je een vakantie?

vakantie

In dit artikel geef ik jullie een stappenplan hoe je het makkelijkst een vakantie kunt plannen en wat daar allemaal bij komt kijken. Zelf heb ik al meerdere keren vakanties geregeld en georganiseerd en ben ik zelf voor 6 maanden op reis geweest voor stage naar San Francisco. Toch is een kort stappenplan altijd handig om te zien of je echt alles geregeld hebt of als je niet goed weet waar te beginnen.

Stap 1:

Kies een bestemming.
Wil je zon, zee en strand?
Wil je avontuur?
Wil je veel te doen hebben in de omgeving?

Stap 2:

Stel je budget per persoon vast.
Wat wil je maximaal per persoon uitgeven aan accommodatie en vervoer?
Houdt hierbij rekening met eventuele verzekeringen e.d. die er nog bij komen.

Stap 3:

Wat voor accommodatie wil je.
Hotel?
Tent?
Caravan?
Bungelow?
Huisje?
Appartement?

Stap 4:

Hoe ga je naar de bestemming?
Vliegtuig: Vliegtickets regelen, reisverzekering regelen, vervoer naar en van het vliegveld
Auto: ANWB verzekering, Tolbadge (of zorgen dat je kleingeld/creditcard bij je hebt voor de tolwegen), eventuele verplichte spullen die in het land van bestemming verplicht zijn in je auto te hebben. Zoals een EHBO-doos en een alcoholtest. Voor Frankrijk bijvoorbeeld hier te vinden.
Trein: Treinkaartjes regelen, eventueel treinschema met data en vertrektijden van de geboekte treinkaartjes
Boot: Boottickets regelen, eventuele pilletjes tegen zeeziekte, reisverzekering
Fiets: Fietsverzekering, fietspomp, materiaal om je band mee te kunnen plakken
Bus: Bus ticket, reisverzekering,

Stap 5:

Het boeken van de vakantie. Soms kun je de accommodatie samen met het vervoer boeken. Maar let dan wel op dat je meestal extra betaald voor de organisatie die dit voor jou regelt, zoals Neckermann of Tui. Als je op vakantie gaat met de auto kun je eens rondvragen in je omgeving of mensen iets aanraden die bijvoorbeeld al eens eerder op die bestemming zijn geweest, of misschien juist iets afraden. Natuurlijk kun je altijd Google als goede zoekoptie gebruiken om bij accommodaties te komen. Ik zoek meestal via Google waarbij er verschillende opties uitkomen. Deze opties schrijf ik op samen met de voordelen en de nadelen en dan weeg ik ze daarna tegen elkaar af. Niet alleen Google is handig om te zoeken, ook de site van de ANWB kun je hiervoor goed gebruiken.

Tip:
Heb je geen doorlopende reisverzekering? Dan is een tip van mij om altijd een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie. Dit kan bij een speciale reisverzekeringsbureau, maar dit kan ook gewoon bij je bank. Ik sluit hem altijd bij mijn bank af (ABN Amro) en voor 2 weken kamperen kost mij dit ongeveer 10 à 20 euro. Vaak denken mensen toch dat het niet nodig zal zijn, maar ik wil je toch sterk aanraden het risico niet te nemen. Ik spreek uit ervaring, omdat ik tijdens een kampeervakantie na 4 dagen opeens een acute blindedarmontsteking kreeg, waardoor ik naar het ziekenhuis moest. Uiteindelijk moest ik geopereerd worden en had ik er een ontsteking bij gekregen waardoor ik de rest van de vakantie (8 dagen) in het ziekenhuis in Frankrijk heb gelegen. Dit was natuurlijk al niet leuk, maar hierdoor kon ik ook niet terug rijden naar huis en hebben wij uiteindelijk 2 overnachtingen moeten nemen op de terugweg, terwijl we eerst in een keer door zouden rijden. Doordat ik een reisverzekering had heb ik mijn extra telefoonkosten, extra overnachtingskosten en benzinekosten van de talloze ritjes ziekenhuis door mijn vriend, teruggekregen. Dit was natuurlijk erg fijn! Mijn vriend daarentegen had geen reisverzekering afgesloten, waardoor hij niet de telefoonkosten (à 100 euro..) en overnachtingen terug heeft kunnen krijgen. Vanwege dit soort onverwachte dingen zijn die twee tientjes het dubbel en dwars waard!

Misschien vind je dit ook leuk:

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *