Te gast: Puur geluk, voorlezen aan je kindje!

Boeken voorlezen

Bij ons is het al jaren vaste prik: na het tandenpoetsen een boekje uitzoeken (oké soms duurt dat iets langer dan dat je voorzien hebt..) en dan heerlijk samen in bed liggen en een boekje voorlezen. Puur geluk vind ik dat!

Voorlezen is zo leuk

Al vanaf onze dochter een paar maanden oud is lezen we elke avond voor. In het begin voelde ik me nog een beetje ongemakkelijk. Wat krijgt zo’n baby er nou van mee? En ergens in de dreumes tijd hebben we wat minder voorgelezen: ze had er wat minder geduld voor en wilde van alles behalve rustig stil liggen.

Vanaf toen werd het echt een rust momentje. Even heerlijk tegen elkaar aanliggen en een boekje lezen. Soms lees ik voor, soms hebben we een zoekboek waarin we plaatjes zoeken en tegenwoordig kan ze zelfs al enkele woorden zelf lezen uit de boeken.

En als je dan aan het voorlezen bent ineens een dikke knuffel of een kus krijgen. Of uit het niets een “ik houd van je mama!”. Er is niets beters op de wereld dan dat, toch?

Mijn droom: Een gelukkige zelfstandige dochter

Het is (hopelijk) de droom van elke ouder. Je kind opvoeden tot een gelukkige en zelfstandige dochter. Ik probeer daar heel bewust mee bezig te zijn. Ik probeer haar eigenlijk vanaf kleins af aan al zo veel mogelijk keuzes zelf te laten maken, en grijp eigenlijk alleen in als het een gevaar is voor haar of anderen. Of wanneer er spullen kapot dreigen te gaan natuurlijk.

Ik vind het dan ook zo gaaf om te zien hoe ze nu met 4,5 jaar vaak zulke goede keuzes maakt, zonder enige sturing van ons. Het begint natuurlijk in het begin met een keuze tussen dit boekje, of het andere boekje. Maar inmiddels zijn we bezig met kiezen tussen iets goedkopers of iets duurders. Of even buiten voelen om te zien of ze een lange broek aan moet of een korte. Ze vraagt ook heel vaak nog om advies als ze ergens over twijfelt, ik vind dat zo mooi!

Geniet van én met je kinderen

Mijn tip aan alle ouders: neem elke dag even een paar minuten de tijd om te genieten met je kindje. Het voorlezen is daar een voorbeeld van, het hoeft maar een paar minuten te duren. En het zorgt ervoor dat jij je gelukkiger voelt, maar je kindje voelt zich er ook gelukkiger door!

Door Serita van De leukste Voorleesboeken & Je Kleintje 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *