5 stappen om gezonder te eten

Gezonder - Groente en fruit!

Je kent het wel, je wilt gezonder eten. Maar waar moet je dan beginnen? En moet je meteen een of ander streng dieet aan gaan houden? Het antwoord daarop is nee! Met deze 5 kleine stappen ben je al een stuk beter bezig.

Stap 1: Kokosolie

Vervang je olijfolie om in te bakken door kokosolie. Van kokosolie heb je namelijk veel minder nodig, echt maar één mespuntje, om de hele pan vet te krijgen. Terwijl je van olijfolie al gauw een hele eetlepel in de pan doet. Door de hoeveelheid olijfolie die je gebruikt wordt het gerecht wat je maakt meteen een stuk ongezonder. Lust je geen kokos? Dan kun je de kokosolie zonder geur halen, waardoor er ook geen kokossmaak aan blijkt te zitten. Maar dit moet ik zelf nog uitproberen, omdat ik kokos wel lekker vind heb ik de ‘normale’ versie. En ja, hierdoor krijg je een lichte kokossmaak aan je kipfilet bijvoorbeeld. Door de kokosolie krijgt mijn kipfilet trouwens wel zo’n perfect goudbruin kleurtje!
Hieronder nog een paar andere feitjes:
– Kokosolie helpt je vetverbranding te verhogen;
– Het vermindert je hongergevoel;
– Kokosolie verlaagt je cholesterol.
Bron: Optimale Gezondheid

Stap 2: Groente, groente, groente

Je weet het waarschijnlijk al. Maar groente is zo belangrijk wil je gezonder gaan eten. Groente zit boordevol vezels, waardoor je langer vol zit na het eten. Maar vezels dragen ook bij aan de spijsvertering. Daarbij bevatten groente ook allerlei soorten vitamines. Maar hoe kun je nou genoeg groente eten op een dag? Volgens het voedingscentrum is het advies om minimaal 250 g. groente per dag te eten. Als je dit allemaal opspaart tot aan het avondeten is dit heel veel en wordt het ook moeilijk om alles op te eten denk ik. Probeer het daarom zoveel mogelijk te verdelen over de dag. Het liefst neem je bij elke maaltijd al wat groente in. Bij het ontbijt kun je bijvoorbeeld deze heerlijkeΒ groene pannenkoeken maken inclusief groente die je niet proeft! En als tussendoortje kun je bijvoorbeeld komkommer nemen, worteltjes of paprika.

Stap 3: Langzame koolhydraten

Er bestaan langzame en snelle koolhydraten. Alles hierover vind je hier in dit artikel. Probeer dus in het dagelijks leven de snelle koolhydraten te vervangen voor langzame koolhydraten. Haal bijvoorbeeld volkoren brood in huis, als je ’s ochtends een boterhammetje eet. En neem volkoren pasta in plaats van de lichte pasta.

Stap 4: Water

Water drinken is er ook weer zo eentje die we eigenlijk allemaal wel weten. Maar om nou echt aan 2 liter water per dag te komen is nog best moeilijk. Mijn truc is om hiervoor een waterflesje te gebruiken. Ik weet dat ik dan minimaal 4 van die flesjes gedronken moet hebben over de hele dag. Ik vul het flesje ’s ochtends en neem het mee naar school/werk. Hierdoor kan ik goed bijhouden hoevaak ik een flesje leegdrink op een dag. Omdat de maten van glazen vaak verschillen waar je bent, en je meer glazen dan flesjes moet drinken om aan de 2 liter te komen, is dit voor mij lastiger bijhouden en wordt het daardoor onoverzichtelijker.

Stap 5: Zelf koken

Probeer zo min mogelijk uit pakjes te koken en zoveel mogelijk met producten die dicht bij de natuur liggen. Waarom? In al die voorverpakte dingen wordt vaak suiker toegevoegd en andere chemische stoffen die je lichaam helemaal niet nodig heeft. Dit wordt vaak toegevoegd zodat het een mooie kleur behoud. Het zal je nog verbazen waar er allemaal wel niet suiker bij toegevoegd wordt! Als je zoveel mogelijk zonder voorverpakte dingen probeert te koken, zul je hierdoor al veel minder suiker innemen bijvoorbeeld. Kost het veel geld denk je om zo min mogelijk voor verpakt te kopen? Lees dan dit artikel over goedkoop boodschappen doen!

 

Wat doe jij in het dagelijks leven om gezonder te eten?

Misschien vind je dit ook leuk:

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *