Te gast: Hoe simpel geluk kan zijn

Geluk 'Freedom'

Hi!
Mijn naam is Jasmijn en ik woon nu bijna drie jaar in Uruguay. Een heerlijk groen en vriendelijk land in ZuidAmerika.
Ik ben hier blijven hangen tijdens mijn reis in Zuid-Amerika. Ik kwam in Uruguay en was positief verrast door alle vriendelijkheid ruimte om mij heen.

Jasmijn haar gelukIn Nederland was ik gelukkig maar ik miste toch de uitdaging en de nieuwe dingen die het leven net even dat beetje extra geeft. Hier in Zuid-Amerika merk ik dat ik kan genieten van de zonsopkomst, de bloemen, de vogels die zingen of gewoon iets simpels zoals wanneer de buschauffeur vraagt hoe het met je gaat. Het zijn juist de kleine en simpele dingen die het leven zo mooi maken denk ik. Als je daar van kunt genieten dan ben je al een heel eind op weg. Ik hoor vaak mensen zeggen dat ze in een sleur zitten. Iedere dag weer hetzelfde en de planning voor de week daarop ligt ook al klaar. Het is toch iets wat we ons zelf aan doen en wat niet nodig is. Het maakt niet uit waar je woont, hoe je woont, hoeveel geld je hebt of wie je bent. Het is voor iedereen mogelijk om iets van geluk te vinden, iedere dag opnieuw. Je moet het alleen willen zien, als je het wil zien dan kun je het immers ook zien

Geluk voor Jasmijn

Ik word bijvoorbeeld ook erg gelukkig van het feit dat je eigenlijk maar erg weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik zie mensen om mij heen die in hele gemakkelijke hutjes wonen en maar erg weinig geld hebben maar erg gelukkig zijn. Ik zie kinderen die hier lekker in de modder spelen met oude kleding aan, ze hebben geen computer en geen televisie maar lachen wel het hardste van het hele dorp. Natuurlijk wist ik al wel dat materiaal niet gelukkig maakt maar hier ervaar ik het ook in de praktijk.

Door zoveel mogelijk mijn ogen te openen voor al het moois om mij heen geniet ik net even wat meer van alles. Wanneer ik naar de bushalte loop, ruik ik de bloemen. Ik zie de koeien nieuwsgierig kijken met hun mooie kraaloogjes en mensen die ik onderweg tegenkom krijgen een groet en een grote glimlach. Deze wordt altijd beantwoord met vrolijkheid. Ik groet altijd mensen en merk dat het zo simpel is om met vriendelijkheid iemand een gelukkig gevoel te geven.

De uitdaging

Doordat ik nu in Uruguay woon en voor mijzelf ben begonnen heb ik meer verantwoordelijkheid gekregen. Ik ben zelf verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden en er is niemand die mij vertelt wanneer ik aan de slag moet gaan of niet. Ik heb alles in eigen hand en ik merk dat het met gelukkig zijn ook zo werkt. Ik heb mijn eigen leven in de hand en onder controle. Natuurlijk zijn er altijd dingen die gedaan moeten worden waar je dan even tegenop ziet maar over het algemeen volg ik mijn gevoel en doe ik waar ik blij van word. Ik had bijvoorbeeld terug kunnen gaan naar Nederland en ik had weer kunnen werken in een callcenter. Toch past dat niet bij mij om de hele dag binnen te zitten en ook het werk was niet uitdagend genoeg voor mij. Ik besloot om mijn gevoel te volgen en te doen waar ik op dat moment blij van werd. Dat was op dat moment in Uruguay blijven en de uitdaging aan gaan om hier iets voor mijzelf te beginnen. Best een enge beslissing in het begin maar ook een uitdaging. Ik weet nu hoe belangrijk het is om jezelf uit te dagen, het maakt je zoveel sterker. Eigenlijk zijn wij zoveel sterker en slimmer dat wij denken. Er is zoveel meer mogelijk, het is een kwestie van durven. Als je de eerste stap hebt gezet en begint met lopen dan is het een heerlijk gevoel. Dan besef je hoe vrij je eigenlijk kunt zijn en hoe mooi de wereld is.

Honden op het strand

Niet te veel nadenken

Genieten van het leven is niet iets wat je zomaar even doet. Mijn tip is dan ook dat je er niet teveel over moet nadenken over wat je wilt met je leven en of je wel het juiste doet. Hoe minder je nadenkt hoe beter, want nadenken kost tijd en zoveel tijd is er niet. Als je iedere dag iets hebt om van te genieten en hier ’s avonds bij stil kunt staan dan ben je al goed op weg. Als je droomt over een lange reis maar je noemt alleen maar de punten waarom het niet zou kunnen? Dan wordt het nooit wat, als ik het kan, dan kun jij het ook. Ben je niet blij met je werk en wil je liever iets anders doen maar je weet niet wat? Probeer eens iets anders en dan merk je het vanzelf toch? Het is een kwestie van durven. Heb je altijd zorgen om geld en ben je bang dat je niet genoeg inkomen zult hebben als je wisselt van baan? Kijk om je heen en bedenk of je al die spullen eigenlijk wel nodig hebt? Afstand nemen van materiaal geeft vaak ook veel rust en vrijheid. Ik leef vanuit mijn backpack en heb niet meer nodig. Natuurlijk heb ik soms zin om nieuwe jurkjes te shoppen of zie ik een mooi paar schoenen maar dan denk ik aan mijn backpack en nee, ik heb het niet nodig. Ik koop dan liever een mooi t-shirt voor mijn buurjongetje die mij vervolgens weer een grote glimlach geeft.

Ik ben nu gestart met het verkopen van de Freedom Beads via mijn website MijnJas. Hiermee wil ik bewustzijn creΓ«ren voor de illegale houtkap in Zuid-Amerika en ik start in Uruguay. Er is veel wateroverlast op dit moment door de illegale houtkap en om hier meer aandacht voor te vragen ben ik samen met lokale kunstenaars sieraden gaan ontwerpen en maken. Deze worden gemaakt van palmpitten en zijn dus 100% natuurlijk. Door samen te werken met en voor de lokale bevolking, geeft mij het gevoel dat ik iets betekenisvol doe voor de mensen om mij heen.Freedom Beads

Minder nadenken, meer doen. Ik denk dat het daarmee begint. En de toekomst? Je weet nooit hoe iets gaat verlopen en ik geloof niet dat iemand de toekomst onder controle kan hebben. Je kunt het misschien een beetje sturen maar dat kun alleen jij. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk, niemand anders.

Geniet en durf te genieten!

Misschien vind je dit ook leuk:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *